6 tips voor het vergroten van jouw Persoonlijk Eigenaarschap

Hoe dankbaarheid en eigenaarschap hand in hand gaan.

Ik doe elke ochtend mijn eigen ritueel. Ik sta eerder op dan de rest van mijn gezin en bij mijn eerste kopje koffie schrijf ik mijn Morning Pages. Wat dit is en hoe dit jou kan helpen leg ik hier uit. Maar lees je eerst even met mij mee? In dit blog ga ik je namelijk vertellen hoe dankbaarheid helpt om je eigenaarschap te vergroten wat weer helpt om je volle potentieel te gaan leven.

Hoe ineens zo dankbaar en blij?

Vanochtend begon ik mijn dag met een gevoel van blijheid en dankbaarheid. Ik voel me vol en waardevol. Ik ben gelukkig. En ik wil jou proberen uit te leggen hoe dit zo gekomen is want ik hoop dat ik jou kan inspireren om hier ook iets mee te doen. Ik gun het iedereen om zo aan je dag te beginnen.

Ik ben nu een tijdje bezig met het trainen van dankbaarheid. Nu doe  ik dit al een hele tijd en dit is een oefening die ook altijd in mijn coaching terugkomt. Dus tot zover niets nieuws.

Maar onlangs kreeg ik uit een training van Edwin Selij de tip om dit gevoel van dankbaarheid te verankeren. En dit geeft er wel een nieuwe dimensie aan.

Verankeren van dankbaarheid

 Dit verankeren werkt zo:

De meest dierbare herinneringen visualiseer ik en ik duik vol in het gevoel dat bij deze herinnering hoort. De dankbaarheid voel ik stromen en op het moment dat ik dat voel maak ik vuisten en knijp ik deze even heel hard samen. Op dat moment veranker ik het gevoel van dankbaarheid dat bij deze herinnering hoort. Door deze handeling wordt het steeds gemakkelijker voor mij om dit gevoel weer op te roepen. Zelfs met het gevolg dat ik nu wakker word en meteen het gevoel kan oproepen.

De rust in het nu vinden

En weet je wat er dan gebeurt?  
Ik voel dat ik veel makkelijk in het moment kan blijven. 

Zodra ik namelijk bezig ga met de toekomst of het verleden verandert er iets in mij. Zodra ik weer terug ga naar het hier en nu voel ik rust en vrede in mij. 
En meer is er toch ook niet? Het is toch het hier en nu wat telt? 

Hoeveel tijd breng jij door in het verleden? En in de toekomst?

Waarom we dat zo moeilijk vinden om te geloven is denk ik omdat we eigenlijk altijd bezig zijn met de toekomst of het verleden. We balen van iets dat gebeurd is en we kijken uit naar iets dat nog moet komen of vrezen het. Maar in het hier en nu is er meestal niet zoveel aan de hand. Dus waarom zijn we daar niet vaker? 

Omdat we worden geleefd? Omdat we ons laten leven. Is het zo ? Laten we dit zelf toe? 

Word jij geleefd? Of ga jij voor eigenaarschap en eigen regie?

Ja, dit laat je zelf toe. En de dag dat jij besluit en erkent dat jezelf eigenaar bent over jouw leven, dat jij de hoofdrolspeler bent in jouw verhaal, dan kan je gaan shitften. Dan kan je jezelf beetpakken en je eigen steun in de rug zijn. En dan kan je de vrede voelen in jezelf. 

En tegelijkertijd die dingen doen die je minder leuk vindt, of juist heel erg leuk vindt en daar volop van genieten. Of niet, beide zijn goed want het is gewoon wat je nu te doen hebt. En straks is het weer over. Je kunt er dus maar beter van genieten. Want het moment komt nooit mer terug.

Eigenaarschap = volle verantwoordelijkheid nemen

Dit gaat over eigenaarschap. Over de volle verantwoordelijkheid nemen over jouw leven. Over je acties en je nietacties. Niet wijzen naar omstandigheden of andere mensen maar kijken naar jouw aandeel en het effect op jou. Is er iets dat jij kan veranderen? Verander dat dan. Is dat niet zo? Accepteer het dan. En doe wat jij kan om het beter te maken. 

Dus mijn tip voor jou om een begin te maken met meer eigenaarschap te nemen over jouw leven?

Roep elke dag het gevoel van dankbaarheid op. Sta hier mee op en sluit hier je dag mee af.
Vraag jezelf iedere keer als jij je niet fijn voelt: “Hoe gaat het hier en nu met mij? Wat is er op dit moment echt aan de hand?”

Heb een fijne dag. Hij is helemaal van jou 🙂

Liefs Can