Dag van mijn leven

Psychologisch Kapitaal, De sleutel naar bevlogen medewerkers.

Psychologisch Kapitaal. Een term die misschien niet direct herkenning oproept maar wel een term die we nodig hebben als we willen groeien. Als persoon EN als organisatie.

Het is kapitaal dat wij allemaal nodig hebben om maximaal te kunnen profiteren van onze capaciteiten. Voor onszelf maar ook voor onze omgeving. Het psychologisch kapitaal omvat 4 componenten: Hoop, Veerkracht, Optimisme en Zelfvertrouwen. Wanneer deze componenten groeien, groeien wij als mens. En als wij als mens groeien, groeit onze organisatie. Als werkgever is dat toch wat je wilt? We willen een groeiende, stabiele, veerkrachtige en betekenisvolle organisatie. 

Uit onderzoek van W. Schaufeli hoe we van Burn-Out naar Bevlogenheid kunnen groeien, is gebleken dat sturen op de 4 componenten, die we gezamenlijk het psychologisch kapitaal noemen, de sleutel zijn! Het laat zien hoe Effectief Leiderschap op deze componenten kan maken dat je collega/medewerker een bevlogen medewerker wordt OF burn-out raakt.

Laten we de termen even doornemen:

  • Hoop: De vaardigheid om te zien waar je naartoe wilt EN ideeën hebt over de paden die je moet bewandelen om daar te komen. Zie jij richting, mogelijkheden, kansen?
  • Optimisme: Het besef dat jij een positieve verandering kunt bereiken. Seligman, de grondlegger van de positieve psychologie laat zien hoe belangrijk het is dat je vertrouwen hebt in je eigen mogelijkheden, talenten en capaciteiten.
  • Veerkracht: Hoe groot is je vermogen om met tegenslag om te gaan.
  • Zelfvertrouwen: Het vertrouwen om een bepaalde taak uit te voeren doordat je weet dat je over de vaardigheden beschikt, de steun van anderen hebt of gewoon zeker weet dat je iets wel kunt.

In een tijd waar we nog steeds vooral aandacht hebben voor opbrengst en productiviteit lijken deze termen niet al te veel aandacht te krijgen bij veel organisaties.

Is dit niet een enorme gemiste kans? Zou het niet zo zijn dat wanneer we hier beginnen, we beginnen bij de basis van een gezond, gelukkig werkend leven van medewerkers? En zou dit dan niet resulteren in een hogere opbrengst, productiviteit en creativiteit? Ik denk het wel.

Het loont zeer de moeite om dit artikel van Wilmar Shaufeli te lezen en te kijken waar je zou kunnen verbeteren in jouw organisatie. Hoe kun je effectiever leidinggeven op deze punten bijvoorbeeld?

Een paar tips:

  • Alles wat aandacht krijgt groeit. 

Ga eens echt zitten met je mensen. En dan niet een standaard riedeltje maar een oprecht gesprek. Interesse in de motivatoren van de medewerker. Wat beweegt hem of haar? Wanneer en op welke manier voelt hij/zij waardering voor het geleverde werk? Dit zijn componenten waarop je het psychologisch kapitaal kunt aanspreken.

  • Verdiep je in de verschillende generaties op de werkvloer

Welke generaties heb jij aan het werk? Uit onderzoeken blijkt dat de wijze van werken maar vooral het gevoel van waardering, groei en ontwikkeling op andere vlakken gezocht wordt door de verschillende generaties. Kijk daar eens naar. Grote kans dat jij een Ondernemer of Manager bent in de generatie X die steeds meer te maken krijgt met de Millenials. Een prachtige groep mensen die echter wel op een heel andere manier kijkt naar leven en werken dan dat je dat zelf deed op die leeftijd. Er is geen gelijk. Er is geen goed of fout. Het is slecht anders. Speel er op in en je ziet de mensen en dus je organisatie groeien. Doe je het niet, dan zie je de mensen vertrekken. Fysiek of Mentaal. In beide gevallen niet prettig voor je organisatie.

  • Pas je verandertempo aan en betrek mensen op tijd.

De grootste stressoren voor medewerkers worden veroorzaakt door vele veranderingen en het tempo waarin dit gebeurt. Veranderingen zijn noodzakelijk maar zijn ze ook altijd zo snel en groots nodig? Kan het ook in kleinere stappen? Grote veranderingen snel doorvoeren tast het gevoel van veiligheid aan. Lees hiervoor mijn artikel over Moeiteloos Veranderen. Wanneer we hier op een andere manier mee om kunnen gaan, kun je een stressor omzetten in een energiebron. Geef mensen inspraak, teamsfeer en richting en je spreekt een energiebron aan. Zie het artikel van W. Schaufeli voor meer informatie. 

Wanneer je je meer richt op deze ontwikkelmogelijkheden in plaats van enkel sturen op cijfers en resultaten, zullen de cijfers volgen. In een opwaartse lijn! 

Succes!

Hartelijke groet,

Can Kroezen

Tip: 30 januari van 9 uur tot 11 uur is er een gratis inspiratiesessie in Almelo gericht op P&O en Arbeidsrecht. In samenwerking met Cecil Rupert-Zengerink van Zuiver Arbeidsrecht worden er kennis, tips en tools gedeeld die je direct kan toepassen in je organisatie. Ook vertellen we graag meer over onze Praktijkopleiding P&O en Arbeidsrecht die 10 maart van start gaat. Aanmelden is mogelijk via deze link.

Extra: Can Kroezen is een (systemisch) coach, spreker en trainer op het gebied van Effectief Leiderschap, Gezond Werkgeverschap en Persoonlijke Ontwikkeling. Met haar achtergrond van een jarenlange ervaring als ondernemer en op diverse P&O vlakken, richt zij zich voornamelijk tot werkgevers, managers en HR professionals. Deze groep is bij uitstek in staat om veranderingen in een organisatie tot stand te brengen. Wanneer deze groep in haar kracht staat, kan zij dit doorvoeren in de organisatie. En zo komt het ten goede aan vele anderen.

Wil je kennismaken? Dat kan via deze link. Een afspraak is zo gemaakt!