CAN KROEZEN-9 copy

Ontdek de schat binnenin jou met mijn 7 tips

In onze drukke wereld waar prestaties voorop staan, kunnen we gemakkelijk verdwalen in externe verwachtingen en de zoektocht naar erkenning. Maar wist je dat er middenin deze drukte een diepere reis ligt? Een pad naar zelfrealisatie. In deze blog vertel ik je de kern van zelfrealisatie en geef ik 7 praktische tips om jouw ware zelf te ontwikkelen.

Wat is zelfrealisatie?

Goed, wat betekent zelfrealisatie eigenlijk? Zelfrealisatie is geen eindbestemming. Eerder een oneindig wandelpad van zelfontdekking en persoonlijke groei. Het gaat over het ontwikkelen van een diep begrip van wie je werkelijk bent, los van beoordelingen en verwachtingen. De letterlijke betekenis? Leven in overeenstemming met je innerlijke zelf en streven naar een authentieke verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

De weg naar innerlijke vervulling

Voor mij persoonlijk gaat de weg van zelfrealisatie over het loslaten van de behoefte aan constante prestaties en waardering. Ik luister naar wat mijn innerlijke zelf nodig heeft. Het draait allemaal om een goede band opbouwen met mijn gedachten, emoties en verlangens. Maar niet alleen dat. Ook het koesteren van mijn zachtheid vind ik belangrijk.

In ons dagelijks leven hebben we steeds vaker de drang om te presteren en gezien willen worden. Maar wat als we onze zachte kant eens gaan ontwikkelen en die druk loslaten? Vandaag gaan we het wandelpad bewandelen naar verbinding met onze innerlijke zelf. Op die manier streef je naar je zelfrealisatie, zonder verstrikt te raken in de verwachtingen van anderen. Hoe ontwikkel je je ware zelf?

1. Meer zijn, minder moeten

De druk om constant te moeten presteren, je kent het wel. Maar wat als het antwoord ligt in ‘meer zijn’ in plaats van ‘meer moeten’? Dat is het begin van zelfrealisatie: laat je behoefte om te moeten presteren voor anderen los en luister naar wat jou innerlijke zelf nodig heeft.

2. Gezien worden begint bij jezelf

De drang om gezien te willen worden komt voort uit een diep verlangen naar waardering. Maar hoe goed zie jij jezelf? Precies, zelfreflectie is cruciaal voor persoonlijke groei. Pak even een moment voor jezelf om te evalueren hoe tevreden je bent over jezelf en omarm vervolgens je eigen uniekheid. Jij bent zeker de moeite wel waard, ongeacht de mening van anderen.

3. Loslaten en meebewegen

Rust en overgave, essentieel voor de reis naar zelfrealisatie. Onderzoek voor jezelf de onrust die in je leeft en laat het toe om te vertrekken. Laat de druk van buitenaf los en stroom mee met het moment. Soms is het niet nodig om alles te verklaren; het is voldoende om te voelen en mee te gaan met de stroom van het leven.

4. Persoonlijke groei als prioriteit

Richt je op persoonlijke groei, zonder je constant af te vragen wat de rest ervan vindt. Jouw groei zal uiteindelijk ook anderen ten goede komen. Laat je externe verwachtingen los en concentreer je op wat jouw ziel voedt. Zelfrealisatie begint bij zelfzorg.

5. Waarheid spreken en innerlijke stem ontwikkelen

Verdiep je in het waarheidspreken en maak het eigen. Spreek vanuit de cyclus van je ziel, niet vanuit je ego. Wanneer je jouw authentieke stem laat horen, draag je bij aan het grotere geheel. Ik heb hiervoor een geweldige training gevolgd bij Mattias Desmet, professor klinische psychologie aan de Universiteit Gent. Hij helpt je het begrip Waarheidsspreken begrijpen en om hier grote stappen in te zetten. Voor 2024 heeft hij weer nieuwe dagen vrijgemaakt om deze training opnieuw te geven. Een grote aanrader als je voelt dat je meer je innerlijke stem wilt (laten) horen. Deze training volgen? Neem contact op met Mattias.

6. Geluk zonder voorwaarden

Bestudeer de kunst van Geluk zonder Voorwaarden met het gelijknamige boek van Michael P. Singer. Een fantastisch boek dat je laat zien dat je geluk niet af hoeft te hangen van externe omstandigheden. Vind vreugde in het huidige moment en koester de zachtheid in je hart.

7. Ontwikkel de zachte kwaliteiten

Tussen al die harde realiteiten van het leven, is het van belang de zachtere kant van jezelf te ontwikkelen. Weer vriendelijk voor jezelf, omarm empathie en begrip, zowel voor jezelf als voor anderen.

Hulp nodig?

In de reis naar zelfrealisatie is het cruciaal om de zachtheid in jezelf te koesteren. Door meer te zijn, minder te moeten en je te richten op persoonlijke groei. Laat de wereld zien wie je daadwerkelijk bent, niet voor prestaties gebaseerd op waardering, maar door de authentieke expressie van jouw innerlijke zelf. Heb jij hier hulp bij nodig? Neem dan contact met mij op via welkom@vita-hrm.nl.