CAN KROEZEN-6 copy

Leef je missie en je roeping en overwin je angst voor zichtbaarheid  

Ken je dat gevoel? Dat je voor een groep staat en je je weer het kind voelt dat een spreekbeurt op school moet geven? Angstzweet breekt je uit en je vraagt je af waarom je dit ook alweer deed. Ik, Can, ken dit gevoel. Wat mij geholpen heeft? Dat vertel ik je hier graag.

Mijn ervaring

Voorafgaand aan een presentatie of training was het een behoorlijke puinhoop voor mij. Ik kon niet goed slapen, mijn functioneren was minder dan normaal en ik eindigde telkens uitgeput. Ik wilde dit echt aanpakken omdat ik diep van binnen voelde dat ik meer te bieden had, dat ik een boodschap had die ik met veel mensen wilde delen. Maar die ellendige spanning werd te overweldigend.  

Maar toen gebeurde het. Ik kreeg plotseling helderheid over mijn doel en passie. Ik voelde tot in mijn kern wat ik moest doen: het belang van zelfsturing en trouw zijn aan jezelf benadrukken, het stimuleren van persoonlijk leiderschap en het aannemen van de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk.  

Zodra ik dit echt begon te omarmen en begon te werken aan mijn innerlijke demonen en oude overtuigingen, kon ik eindelijk opstaan. Ik vond de moed om meer van mezelf te laten zien. De angst voor groepen is nog niet helemaal overwonnen, maar wel de zichtbaarheid op social media en spreken in het algemeen. Wie had dat gedacht? Een paar jaar geleden durfde ik nog niet eens een foto van mijzelf op LinkedIn te plaatsen of een video op te nemen. Nu heb ik een YouTube kanaal, een boek geschreven en zet ik gerust overal een foto van mezelf bij.

Nu jullie: Wees zelfverzekerd met deze tips

Oké, genoeg over mij. Ik heb wat tips voor jullie. Hoe kun je zelfverzekerd voor een groep staan?  

Innerlijke kracht en motivatie: Je hebt veel meer innerlijke kracht en motivatie dan je denkt. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt en weet wat je wilt bereiken, kun je jezelf veel beter motiveren om angsten en weerstand te overwinnen. Je passie en toewijding aan je missie kunnen je plotseling die kracht geven om zichtbaar te zijn en je werk met anderen te delen. Onderzoek dus je missie en voel daarmee je innerlijke kracht groeien.

• Diepe overtuiging en zelfvertrouwen: Wanneer je je roeping en missie kent, heb je een diepe overtuiging in wat je doet. Dit sterkt je zelfvertrouwen, omdat je weet dat je bezig bent met iets wat betekenisvol en waardevol is. Dit vertrouwen helpt je om angst voor zichtbaarheid te overwinnen, omdat je gelooft in je boodschap en het belang ervan.  

• Focus op het grote geheel: Wanneer je je concentreert op het dienen van anderen en het bijdragen aan iets groters dan jezelf, kan dit de angst voor zichtbaarheid verminderen. Je realiseert je dat het niet gaat om jou als persoontje, maar om het delen van iets waardevols met anderen.  

• Echtheid en connectie: Als je jezelf helemaal inzet voor waar je in gelooft en waar je hart ligt, trek je mensen aan die resoneren met jouw boodschap en doel. Dat schept een gevoel van verbondenheid en steun, waardoor de angst om gezien te worden kan verminderen. Nu heb ik veel mensen om me heen die soortgelijke dingen nastreven en begrijpen waar ik naartoe wil. Een paar jaar terug was dat een heel ander verhaal. Toen voelde ik me vaak als een buitenbeentje, andersdenkend dan de mensen om me heen. Maar door écht in contact te zijn met mezelf en mijn missie, kan ik mijn boodschap veel beter overbrengen. Hierdoor trek ik nu bedrijven en mensen aan die echt bij me passen. 

Hulp nodig?

Dus overwin je angst voor zichtbaarheid en ga staan voor wat je te bieden hebt. De wereld zit op jouw boodschap te wachten. Wie doe je er een plezier mee door je te blijven verstoppen? Doorbreek dit en er wacht je zoveel moois.

Heb jij hier hulp bij nodig? Laat het me weten, want wellicht kunnen wij jou hierbij helpen! Mail naar welkom@vita-hrm.nl.