Vechten, bevriezen, vluchten

Wat is jouw ‘natuurlijke’ beweging bij een situatie? Iedereen doet dingen op zijn eigen manier en heeft een eigen eerste reactie bij een onverwachte of vervelende situatie. Die van mij is naar het hoofd schieten en handelen. Direct in beweging komen. En dat bedoel ik heel letterlijk.

Wat ik doe..

Als er een spannende of heftige gebeurtenis is, begin ik te lopen of te rennen, en in mijn hoofd wordt het een grote drukke bedoening. Ik begin te regelen, belletjes te plegen, rond te commanderen. Alles om dit op te lossen. Ik ben hier vaak om geprezen. Want per slot van rekening kom ik in actie, neem ik de leiding en vat ik de koe bij haar hoorns. Ik ben creatief en positief en fix de dingen. Voor mij is dit heel normaal en zie dit dus niet als iets bijzonders.

Een minder fraaie reden

Maar er is ook een minder fraaie reden waarom ik dit niet als iets bijzonders zie. Ik ben mij namelijk heel erg bewust van iets dat ik óók doe. Of beter gezegd, niet doe.

Deze natuurlijke en wellicht nuttige beweging houdt mij namelijk ook ergens vandaan. En dat is voelen. Als ik in zo’n situatie zit, wil ik niet voelen. Niet voelen hoeveel pijn ik heb, niet voelen hoeveel verdriet ik heb, niet voelen hoe slecht ik mij voel. En dus ga ik handelen. Alles om daar maar bij weg te blijven.

De consequenties van niet voelen

Dat is voor een tijdje natuurlijk helemaal prima. Zo regel ik wat geregeld moet worden en zorg ik dat er iets opgelost wordt. Maar als dit dan gedaan is, doe ik dan even een pas op de plaats? Ga ik dan voelen wat er gebeurd is? En voel en erken ik dan wat dit met mij gedaan heeft en misschien nog wel doet?

In het verleden deed ik dit niet en ging ik door en door. Voelen was voor mij een no-go area. Dit resulteerde vaker in burn-out klachten en oververmoeidheid.

Het belang van toelaten

Toen ik eenmaal leerde hoe belangrijk voelen is en dit ging omarmen, voelde ik hoeveel ruimte er kwam en hoeveel ontspanning. En ook dat het een niet zonder het ander kan. Als ik alleen maar ga voelen, komt er geen actie. Als ik alleen maar in de actiestand blijf, hol ik mezelf compleet uit.

Het gaat dus om toelaten. Alles toelaten. Voelen, ervaren, actie en rust. Positieve én negatieve emoties. Mag het er allemaal zijn?

Nog een mooi voorbeeld van een klant

Ik had een prachtige sessie met een van mijn favoriete klanten. Ook zo’n vechter. Wat een kracht, wat een leeuwin. En… wat is ze moe. Wat is ze zat van dat vechten.

We hebben gesproken over het laten. Niet loslaten maar gewoonweg laten. Mag alles er even zijn?

Laat het vechten even achterwege en ervaar dat het leven er is voor jou en niet tegen jou. Laat het verdriet er zijn en laat de vermoeidheid er zijn. Voel ze maar eens even helemaal.

Laat het toe en ervaar hoe er ruimte ontstaat

Het zijn allemaal emoties die jou wat willen vertellen. Ze hebben allemaal een verhaal dat gehoord wil worden. Niet alleen de vrolijke emoties zijn er voor jou. Die willen we maar wat graag voelen. Maar ook die zogenaamde negatieve emoties hebben je iets te vertellen.

Als je het laat, ontstaat er ruimte voor de weg naar binnen. Laat de omstandigheden voor wat ze zijn en keer naar binnen. Wat zegt deze negatieve ervaring over jou?

Richt je focus op die ontwikkeling die er in jou mag plaatshebben. Huil de tranen die nooit gehuild zijn. En voel dan de ruimte die ontstaat in jezelf.

En daarmee laat je het. Het mag er zijn. Jij mag er zijn. Met alles wat je in je hebt. Niet alleen die ene kant. Nee, helemaal compleet en volledig JIJ.

Meer weten?

Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Ik hoop dat het je inzichten en handvatten biedt. Wil je meer weten of ben je op zoek naar een coach die jou kan helpen met het vergroten van Eigenaarschap voor jezelf of in je organisatie?

Ik werk als systemisch coach en adviseur, veel met (HR)professionals, managers en ondernemers, en coach en/of train je graag om volledig je eigenaarschap te omarmen, je Ikigai te vinden en écht te gaan voor wat jij belangrijk vindt.

Mijn ervaring als ondernemer, HR-professional en systemisch coach heb ik gecombineerd in mijn coaching, waardoor ik je snel en blijvend op de diepere laag kan helpen. Voelt dit als iets voor jou? Kijk dan eens bij mijn aanbod en/of vraag vrijblijvend een gesprek met mij aan.