aki-tolentino-Wd5sfFBe4Ng-unsplash-scaled.jpg

Kan niet is dood en wil niet ligt ernaast..

Een beroemde uitspraak van een bijzonder wijze (en soms o zo irritante vrouw ;-))… Mijn moeder. “Kan niet is dood en wil niet ligt ernaast”, kreeg ik regelmatig te horen als ik dacht dat ik iets niet kon en er daardoor maar niet eens aan zou beginnen.

Hoe vaker ik vroeger riep dat ik iets niet kon, hoe vaker ik bovenstaande zin naar mijn oren kreeg en nu besef ik mij pas hoezeer zij hiermee mij gestimuleerd heeft om oplossingen te zoeken, om motivatie op te brengen om ergens iets aan te doen en dat is precies waar HOOP over gaat.

Hoop is de motivatie die je hebt voor een bepaald doel en het vertrouwen in een manier om dat doel te bereiken. Mooie uitleg voor een klein woordje he?

Mensen die dus beschikken over hoop zijn dus hoopVOL en hebben zin om ergens aan te werken. Je hebt geloof in een goede uitkomst en kijkt hier met een positieve blik naar.

Wanneer je je hoop verder ontwikkelt zul je voelen dat je krachtiger voor jezelf gaat staan. Kan je het verschil voelen als ik je vraag om ergens aan te denken met een hoopvolle gedachte, en dit vervolgens te doen met een wanhopige gedachte? Of een gevoel van hopeloosheid?

Voor mij is er altijd een duidelijk verschil wanneer ik de hoop, het vertrouwen heb dat ik ergens iets aan kan doen. Dat is dus ook mijn eerste vraag aan mijzelf, Wat kan IK doen om hier iets in te veranderen? En door mijzelf deze vraag te stellen maak ik mijzelf EIGENAAR van de situatie. Of niet zozeer de situatie, want die kan mij overkomen, maar zeer zeker van de manier waarop ik hiermee omga.

Een bekende uitspraak van Stephan Covey is: “Een probleem bestaat voor 10% uit de daadwerkelijke situatie en 90% uit de manier waarop jij ermee omgaat.” Voor mij staat dit als een huis.

Het betekent niet dat je altijd en overal maar je schouders onder moet zetten he? Volgens mij is het heel belangrijk om ruimte te geven aan je verdriet, aan je pijn, aan je teleurstelling. Geef jezelf hier de ruimte voor die je nodig hebt maar pak jezelf daarna bij elkaar en kijk wat JIJ kan doen om iets te veranderen. Niet wat moet een ander doen, maar wat kan JIJ doen?

Als we het hebben over Regie en Eigenaarschap zit daar een wezenlijk verschil. Ik hoop dat je dit kunt voelen.

Een mooie oefening om hoop te ontwikkelen is deze:

  • Pak een vel papier en benoem onderaan dit papier een situatie die je graag anders wilt zien.
  • Schrijf bovenaan het papier het doel dat je wilt bereiken.
  • Ga met jezelf brainstormen over de verschillende dingen die jij kan doen om dit doel te bereiken.
  • Trek lijnen van situatie naar doel en benoem de verschillende routes.
  • Kijk welke route het beste, snelste, makkelijkste (net waar jij voor gaat) is en kies er 1 waar jij vol voor gaat.
  • Als deze route toch niet helemaal uitpakt, heb je altijd nog een plan B of C of misschien zelfs D.

Deze oefening helpt je om hoopvoller te worden. En met deze stap pak je steeds meer Eigenaarschap. En dat is wat ik iedereen gun. Verantwoordelijkheid dragen en pakken over jouw eigen geluk.

Tijdens mijn coaching en training besteed ik volop aandacht aan het vergroten van Psychologisch Kapitaal met als doel Eigenaarschap te pakken over je eigen leven, carrière of organisatie. Hoop is 1 van de 4 pijlers als we het hebben over Psychologisch Kapitaal.

En terwijl ik dit schrijf besef ik mij dat het vandaag 22 juni is, mijn moeders verjaardag. In 2016 is ze helaas te vroeg overleden. Maar ze heeft veel wijsheden voor me achtergelaten en wat zit ze in ons hart. En een van de vele wijze woorden was dus deze zin: “Kan niet is dood en wil niet ligt ernaast”. Vast niet voor niets dat deze zin vanochtend even bij mij binnenkwam. Bedankt mam en een fijne verjaardag, where ever you are!