fbpx

Toen ik na ons faillissement, eind 2008 en 2009, verder moest met een nieuwe onderneming, tegelijkertijd alles moest afhandelen wat er aan nasleep was, en hoogzwanger was, waren er geregeld momenten dat ik niet wist waar ik het zoeken moest. En toch duurden die momenten nooit lang. Ik pakte de problemen vast, hoe groot of klein ook en deed er iets mee. Van de dingen die ik niet vastpakte of niet aandurfde, vaak omdat dat in de emotionele hoek zat (ruzie met mensen, de confrontatie niet aan willen gaan, vasthouden aan mijn “gelijk”, je kent het wel) bleef ik het langste last houden. 

Nee, het was geen fijne tijd maar ik leerde wel dat ik elk probleem aankan als ik maar weet waar ik sta. Dat ik dan kan bepalen welke invloed ik heb of kan krijgen. Daar dan naar handelen en de consequenties aanvaarden.

Dus duidelijkheid krijgen is voor mij sindsdien prioriteit nummer 1. Waar hebben we het precies over? Wat is precies het probleem, Waar sta ik in deze situatie? Essentiële vragen op weg naar de oplossing…

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en gelukkig heb ik mijn leven weer prima op orde en ben ik gelukkiger dan ooit. De lessen geleerd en omgezet naar ervaringen waarmee ik nu anderen nog beter kan helpen. 

Ik ben mij gaan verdiepen in dit fenomeen. In het verschil van kijken en aanpakken van een situatie, probleem of uitdaging. Hoe kwam dat, vroeg ik mij later regelmatig af? Waarom gaat de een in een hoekje zitten wachten tot de storm overwaait en ga ik in het oog van de storm staan en ga ik handelen om te zorgen dat de storm gaat liggen? Waarom is de een in staat om dat te doen? En de ander niet? Het intrigeert me. 

Het antwoord heb ik gevonden in Psychologisch Kapitaal en Eigenaarschap.

Ik heb er al vaker over geschreven en tijdens training & coaching komt dit veel aan bod want na een onderzoek in mijzelf van 10+ jaar en in deze materie zie ik dat hier de sleutel ligt. En ook dat dit aan te leren en te vergroten is bij mensen die dit minder ontwikkeld hebben (of even vergeten). Hier heb ik mijn missie van gemaakt.

Het PK wordt gevormd door 4 positieve eigenschappen:

  1. Optimisme, het vertrouwen dat jij hebt op je eigen invloed om de situatie te veranderen
  2. Hoop, de motivatie om een doel te bereiken en weet hoe je dat kan aanpakken.
  3. Veerkracht, de kunst om bij tegenslag en stress weer terug te veren, hiervan te leren en te groeien.
  4. Zelfvertrouwen, jouw geloof in je eigen kunnen om iets goed uit te kunnen voeren.

Iedereen heeft deze eigenschappen in meer of mindere mate in zich. Bij de een is het sterker ontwikkeld of heeft meer aanleg om bijvoorbeeld optimistisch te zijn. De ander heeft het weinig om zich heen gezien en het dus minder ontwikkeld. Maar het goede nieuws is dat iedereen het kan ontwikkelen. En wanneer je deze 4 eigenschappen weet je versterken in jezelf kan je je voorstellen dat je leven in veel opzichten kan veranderen. 

Neem optimisme eens als voorbeeld.

Stel jezelf eens een situatie voor die je onlangs hebt meegemaakt in bijvoorbeeld je werk of thuis: Er ging iets fout. Als je iets hebt gevonden wil ik je vragen om je deze situatie levendig voor te stellen.

En wat is dan je eerste gevoel of gedachte:

Pessimisme                            Optimisme

Het is mijn schuld       OF        Het is een lastige situatie

Het lukt mij nooit       OF        Vandaag zat het tegen

Ik kan het niet            OF        Ik ben hier niet goed in

Wat is jouw stijl? Neig je eerder naar pessimisme? Of bekijk je het vaker van een positieve kant?

Gezond pessimisme is helemaal niet erg en we denken vaak dat dit realisme is en misschien is dat ook wel zo maar er is wel een belangrijke reden om je optimisme te ontwikkelen. Ik weet niet of jij het kan voelen als je naar bovenstaande opsomming kijkt maar ik zie een heel duidelijk verschil.

Wanneer ik denk, “het is mijn schuld, het lukt mij nooit of ik kan het niet,” voel ik daar een soort gelatenheid, een vorm van opgeven, iets hopeloos in.

Wanneer ik denk, “het is een lastige situatie, vandaag zat het tegen, ik hier niet goed in,” voel ik motivatie om iets te doen of te veranderen. 

Hoe zit dat bij jou?

Als ik kijk naar mijn periode na het faillissement heeft mijn optimisme mij op vele vlakken gered. Door steeds maar te blijven kijken naar mijn invloed, wat kan IK doen om de situatie te veranderen én de motivatie te hebben om ook daadwerkelijk iets te GAAN doen maakte dat ik in actief bleef in plaats van passief afwachten tot de storm zou gaan liggen.

Om deze reden ben ik ervan overtuigd dat het altijd zinvol is om te onderzoeken of je optimisme kan ontwikkelen bij jezelf. En dat kan al met hele kleine stapjes.

Een goede oefening is deze:

  • Leg een notitieboekje op je nachtkastje en sluit elke dag af met opschrijven wat er goed was vandaag. Waar ben je trots op? Wat is heel goed gegaan? Waar ben je dankbaar voor? 
  • Een simpele maar zeer effectieve oefening die je steeds bewuster maakt van alles wat goed is in je dag, je leven. 
  • Bijkomend voordeel, je nachtrust wordt er beter van en je begint beter uitgerust aan je nieuwe dag. Een heel positief sneeuwbaleffect dus.

In een volgend artikel zal ik HOOP, de 2e eigenschap van PK, gaan bespreken.

Wil je meer weten of ben je op zoek naar een coach die jou kan helpen met het vergroten van PK en Eigenaarschap voor jezelf of in je organisatie? Ik werk, als systemisch coach en adviseur, veel met HR-professionals, managers en ondernemers en coach en/of train je heel graag om vol je eigenaarschap te omarmen en echt te gaan voor wat jij belangrijk vindt. Mijn ervaring als ondernemer, HR Professional en systemisch coach heb ik gecombineerd in mijn coaching en maakt dat ik snel en blijvend op de diepere laag kan helpen. Voelt dit als iet voor jou? Kijk dan eens bij mijn aanbod en/of vraag vrijblijvend een gesprek met mij aan. 

Mijn bronnen over psychologisch kapitaal zijn: diverse artikelen, onderzoeken en boeken van Wilmar Schaufeli; onderzoek van burn-out naar bevlogenheid, Martin Seligman; de grondlegger van de positieve psychologie en Matthijs Steeneveld; auteur van Optimisme, Hoop, Veerkracht, Zelfvertrouwen.