Het bedrijf had dringend behoefte aan een Salesdirecteur. De organisatie had een grote omvang en zat te springen om een goede invulling. De algemeen directeur en financieel directeur hadden hun handen vol aan hun eigen pakket en iemand op sales was dus meer dan welkom.

Maar iedere keer als de perfecte kandidaat gevonden en aangenomen was gebeurde dit..

Na een korte tijd ontstond er frictie, veel frictie. Over de invulling van de functie, over de uitvoering, over de verantwoordelijkheden en de bevoegdheden die daarbij hoorden. Nu moet je niet denken dat de beide zittende directeuren van die moeilijke mannen waren die het moeilijk vonden om een 3e te tolereren. Dit was niet het geval. De behoefte was oprecht aanwezig dat deze functie naar tevredenheid werd ingevuld. De kandidaten die deze functie bezetten waren stuk voor stuk hele capabele mensen en hadden hun sporen ruimschoots verdiend. En toch ging het keer op keer mis. Na verloop van tijd ontstond er een knallende ruzie en de Salesdirecteur vertrok op hoge poten of anders werd deze rechtstreeks de deur gewezen.

Wat is hier aan de hand? Waarom wordt deze plek niet op een goede manier ingenomen?

De neiging bestaat misschien om erg te kijken naar de 2 directeuren. Wat doen zij fout? Werven zij niet goed? Tolereren zij geen 3e persoon naast zich? Of ligt het aan de afdeling? Zijn de medewerkers niet te managen? Zijn het zulke zelfstandige mensen dat zij geen leiding dulden? Allemaal oorzaken die in de bovenlaag onderzocht kunnen worden maar waren niet aan de orde zijn en dus word de oplossing hier niet gevonden.

Een situatie als deze is zeer interessant om systemisch onder de loep te nemen. Wat is er ‘werkelijk’ aan de hand in deze organisatie op een diepere laag?

Wanneer we uitzoomen en kijken naar de organisatie en het hele systeem wat daarbij hoort zien we iets interessants. Deze organisatie heeft enkele jaren geleden een grote, rommelige verandering doorgegaan.

Deze organisatie bleek bij oorsprong 2 oprichters te hebben. Zij zijn degenen die dit bedrijf hebben opgezet. Na het vinden van een investeerder om een grote groei te realiseren is er een ruzie ontstaan tussen de oprichters en de mensen die vanuit de investeringsmaatschappij aangesteld waren om mee te helpen aan de groei. Met veel ruzie en plotsklaps is 1 van deze oprichters het bedrijf uit gezet.

Zijn bedrijf, het bedrijf dat hij heeft opgericht en hij mocht niet meer binnenkomen. Van het ene op het andere moment is hij buitengesloten en er werd niet meer over hem gepraat. Hij werd niet erkend in het werk dat hij gedaan heeft en heeft geen afscheid genomen van de organisatie en de positie die hij hier had. Boosheid hield de overhand als er over deze man werd gesproken en er werd al snel gedaan alsof hij er nooit was geweest.

Zijn oorspronkelijke rol binnen deze organisatie? Salesdirecteur!

Kan je je voorstellen dat de plek die deze man ingenomen had niet of nauwelijks blijvend ingevuld kan worden? Dat de stoel niet echt vrij was voor een ander? De oprichter zat er systemisch nog op. De cirkel was nog niet rond. Pas wanneer er (systemische) erkenning is voor wat iemand gedaan heeft, al het moois en al het lelijks mag aangekeken worden, wordt de plek echt vrij voor iemand anders. De boosheid, de frictie zal verdwijnen wanneer het systeem tot rust komt. En het systeem krijgt rust als het compleet en erkent is. Met alles wat daarbij hoort.

De stoel was nu echt vrij en kon ingenomen worden door een andere Salesdirecteur die er zijn eigen invulling aan kon gaan geven.

Prachtig toch? Hoe door uit te zoomen iets zichtbaar en erkend kan worden wat nooit gebeurd was als er alleen aan de oppervlakte zou blijven zijn gesleuteld.

Wil je meer weten over het thema Plek Innemen en heel veel andere systemische wijsheden? 

Meld je dan vooral aan voor de 3-daagse Masterclass HR vanuit systemische wijsheid die ik in oktober samen met Kim Brinkman- Van Lier zal verzorgen. Met haar arbeidsdeskundige en verzuimachtergrond en mijn HR- en verzuimachtergrond nemen we je mee in de systemische wijsheid die jouw HR vaardigheden en visie naar een heel hoog niveau zullen tillen. Klik hier voor meer informatie of stuur mij een mail. Dan neem ik contact met je op.