Creativity is intelligence having fun - Albert Einstein

Heb je 100 redenen om iets niet te doen?

Luister eens naar die ene die JA zegt

Wanneer ik om me heen kijk zie ik zoveel mensen die heel veel tijd kwijt zijn met dingen doen die ze niet leuk vinden, waar ze geen energie van krijgen en al doende hopen dat de tijd zo snel mogelijk voorbijgaat. Dit vind ik zo ontzettend jammer.

‌Door het vroege overlijden van mijn vader heb ik al heel jong geleerd dat tijd ons meest waardevolle bezit is. Eens gegeven komt het nooit meer terug. En toch, door gedrevenheid, ambitie, drang om gezien te worden en zoeken naar waardering ben ik ook vaker in deze valkuil gestapt. Wat ik me zo had voorgenomen nooit te doen, gebeurde toch.

‌Ik belandde in functies waarbij ik gek werd van de uren dat ik op kantoor moest blijven zitten, zelfs als het werk af was, simpelweg omdat dat van mij verwacht werd. Een echte 9 tot 5 mentaliteit overheerste en paste zo niet bij mij.

‌Of later, toen ik mede-eigenaar werd van een bedrijf waar ik ja tegen had gezegd terwijl mijn eerste impuls nee was. Heel stilletjes aan en sluipenderwijs werd ik slaaf van mijn eigen bedrijf. Dat wat ik anderen zag doen gebeurde mijzelf ook. Ik was er met open ogen in gestapt.

‌Het is vaak erg moeilijk om daar weer uit te komen. We vertellen onszelf dat we niet kunnen uitstappen, immers:

  • We hebben een hypotheek
  • We zijn zwak als we opgeven
  • De kinderen moeten nog studeren
  • Ik heb hier toch voor gekozen?
  • Afmaken waar je aan begonnen bent
  • Eerst de boel afmaken en dan kan je wat anders gaan doen
  • Ergens anders is het heus niet beter
  • Als ik er niet ben dan stort alles in
  • Het is egoïstisch als je er de brui aan geeft
  • Etc

Kies voor jezelf, want dit leven is van jou

We maken onszelf zoveel wijs en weten vaak 100 redenen te bedenken waarom we niet voor onszelf moeten kiezen. Maar die ene hele goede reden om het wel te doen? Heel simpel

‌Je leeft dit leven nu. En het is van jou!

‌Jij mag doen wat je wilt, omdat jij het wilt. Het is jouw leven, je hebt er 1 van en het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Als jij leeft vanuit dat deel in jou dat voelt dat het doet waarvoor het geboren is, dan voel jij rust en flow. Dan weet je dat je doet wat de bedoeling is. We moeten daarvoor heel wat overtuigingen ombuigen, herzien, aanpakken en ontrafelen. Ja dat klopt. Maar het is zo de moeite waard.

‌In het boek dat ik nu aan het schrijven ben over Ikigai en de kracht van innerlijk leiderschap en in mijn begeleiding wil ik je laten zien waarom het zo belangrijk is dat jij gaat doen wat voor jou de bedoeling is. Voor jou en de wereld om jou heen. Hoe groot of klein die wereld ook mag zijn. Het is een cliché ik weet het maar als iedereen zou doen waar hij of zij voor geboren is, hoe zou de wereld er dan uit zien?

‌Wat een prachtige plek zou het dan zijn?

‌Ga voor jezelf eens na in hoeverre jij je laat leiden in het nemen van beslissingen door bovengenoemde argumenten om iets voor maar niet te doen?

‌En stel je dan eens voor hoe je je zou voelen als je wel zou doen wat voor jou de bedoeling is?

‌Voel je al een beetje ruimte?

‌Ik wens je een hele fijne dag.

‌Liefs, Can

PS: wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Kijk dan eens bij mijn aanbod op mijn website of vraag een kennismakingsgesprek aan.