zelfvertrouwen begint met een eerste stap op de trap naar groei

Dé manier om meer zelfvertrouwen te kweken

Een zelfstandig P&O Adviseur kwam bij mij in coaching omdat ze zich graag op een hoger niveau wil positioneren. 

Ze is een zeer intelligente vrouw die al enkele jaren succesvol actief is als zelfstandig ondernemer. Haar visie is erg gericht op de lange termijn en op goed stimulerend werkgeverschap. Ze merkte alleen wel dat haar klanten vaak juist meer zaten op de kortetermijnvisies en in kostenbesparing. Dit zorgde weleens voor lastige gesprekken en verschil van inzicht.

Hierdoor kon zij niet de dingen doen die in haar ogen wel nodig waren voor een goed beleid. Haar werk gaf steeds minder voldoening en ze vroeg zich soms zelfs af of ze niet heel iets anders moest gaan doen. 

Ik vroeg me eerder af of ze wel de juiste type klant aantrok. En hoeveel vertrouwen ze had in haar eigen kunnen. Ik zag vooral een vrouw met ontzettend veel potentie maar met klanten die zover nog niet waren. 

We gingen samen op zoek naar haar Ikigai, naar datgene waar zij veel voldoening uithaalt en wat zij echt te brengen heeft. Het is een zoektocht langs dat waar zij zo van haar houdt en erg goed in is. Maar ook naar wat zij denkt dat de wereld nodig heeft en waar zij voor betaald kan worden. 

Toen we dit onderzocht hadden konden we haar passie, missie en roeping vastpakken en daar voelde ze het. Wat zij te bieden heeft is inzichten brengen, wegen laten zien, organisaties de weg wijzen. Lange termijn visies laten zien en helpen nastreven. Dit vroeg niet om ander werk, dit vroeg om andere klanten. 

Door deze zelfreflectie kreeg ze het zelfvertrouwen om op een veel hoger niveau te gaan acteren. Als strategisch adviseur bij vooruitstrevende organisaties. Ze had het allemaal al in zich maar zag het alleen zelf nog niet. 

Het mooie is dat ze na deze innerlijke beslissing als vanzelf klanten kreeg die wel pasten en stonden te springen om haar hulp.

Door zelfreflectie, stilstaan bij jezelf, kijken naar wat je wilt en hoe je dat wilt gaan doen, vergroot je je zelfvertrouwen. En dit is slechts 1 manier. Met meer zelfvertrouwen ben je in staat om stappen te zetten die je voorheen niet voor mogelijk hield.

Dit is deel 4/4 over Psychologisch Kapitaal. Ik heb nu in 4 blogs verteld over het vergroten van je psychologisch kapitaal. 

Wanneer je deze stevig verankert in jezelf en daar je eigen verantwoordelijkheid vol voor kunt pakken, dan is er sprake van Eigenaarschap. Je durft dan namelijk ook keuzes te maken die op de korte termijn niet leuk of verstandig lijken maar je hebt er het volste vertrouwen in dat het je op de lange termijn verder gaat brengen. 

Ik gun iedereen deze kracht want ik ben ervan overtuigd dat elke persoon, organisatie, stichting, netwerk etc. baat heeft bij eigenaarschap. Daarom zie ik het als mijn missie om mensen te helpen dit eigenaarschap te vergroten.