veerkracht

De dag dat ik veerkracht kreeg

Op 24 april 1988 veranderde mijn leven in 2 uur tijd. Ik was 13 jaar en het was een zonnige zondagmiddag. We (mijn 2 broers, mijn zusje en ik) werden gebeld dat we met spoed naar het ziekenhuis moesten want er was iets met mijn vader aan de hand. Om 17 uur waren we er en om 19 uur kregen we het bericht dat hij was overleden. In 2 uur tijd, op een leeftijd dat je druk bent met lippenstift en jongens, was ineens niets meer zoals het hoorde te zijn. 

De dag na de begrafenis stond ik op, kleedde mij aan, maakte mij klaar voor school en besloot….. Vanaf vandaag moet ik het alleen doen. Ik heb niemand meer op wie ik kan leunen. En zo ging ik naar school. De blikken, het medelijden, het voelde ondraaglijk.

Overlevingsstand

Nu ik zoveel jaren verder ben zie ik hoezeer ik in een overlevingsstand bent geschoten. Hoe dat meisje van 13 innerlijk besloten heeft om nooit meer zo’n pijn te voelen. Hoe er een deur is gesloten en de sleutel is mee begraven met haar vader. 

Na heel veel jaren verder en een boel wijsheid 😉 en verwerking later, zie ik iets anders. Ik hoefde het natuurlijk niet alleen te doen maar heb dit innerlijk besloten. Ik ben hier naar gaan leven. Nu ik hier een nieuwe beweging in leer maken, een zachte kant in mijzelf ontdek, een kwetsbare, zie ik ook wat de ervaring mij heeft gebracht, wat het mij heeft opgeleverd. 

Psychologisch Kapitaal

En laat dit gaan over het Psychologisch Kapitaal. Optimisme, Hoop, Veerkracht en Zelfvertrouwen? De 4 eigenschappen die we allemaal kunnen ontwikkelen en zo hard nodig hebben in onze organisaties en in ons leven. In dit blog neem ik je mee in Veerkracht.

Veerkracht

Door de bovengenoemde ervaring heb ik een enorme VEERKRACHT ontwikkeld. Ik heb op hele jonge leeftijd geleerd dat ik alles aankan. Als ik het heftigste dat kon gebeuren, het plotseling verliezen van mijn vader, aankan kan ik alles. Veerkracht: Weten dat ik kan terugveren na een vervelende gebeurtenis en kan leren van deze ervaring. Eigenaar zijn van mijn leven. Vertrouwen in mijn eigen kunnen. Verantwoordelijkheid dragen voor mijn eigen geluk. 

Leren leunen en vertrouwen

Ja, de uitdaging voor mij is dan ook dat ik mag leren leunen, ik mag steunen op anderen, ik mag mij kwetsbaar opstellen. Dit zijn dingen die ik mag leren. En iedere dag een beetje meer doe en durf 😉

Maar terwijl ik dat doe heb ik iets waar ik altijd op kan terugvallen, wat een zo natuurlijke kwaliteit is dat ik die in overvloed heb en dus ook heb te geven.

Ik mag hiermee een bijdrage leveren door anderen te helpen om deze eigenschap te vergroten. Bijvoorbeeld door mijn coaching en door een boek hierover te schrijven. Dat is hoe ik deze hele nare ervaring een waardevolle en zinvolle wending kan geven.

Hoe is het met jouw veerkracht?

Hoe zit dat bij jou? Breng eens in kaart bij jezelf:

  • Wat heeft jouw heftigste ervaring jou gekost? 
  • En kijk daarna eens wat het jou heeft gebracht. 
  • Welke kwaliteiten zijn er bij jou uitvergroot? Waar kan jij dus altijd op terugvallen? 

Voel deze ervaring ten volle. Ja het doet pijn, maar ik hoop dat je kan zien wat het je ook gebracht heeft. Het is voor mij een reis geweest om dit te ontdekken maar het maakt mijn leven nog voller, mooier en waardevoller. Iedere dag weer.