De kracht van het schrijven van Morning Pages

De 4 mooiste inzichten voor het creëren van meer ontspanning, creativiteit én vrijheid

Ik wil het graag met je hebben over ontspanning, creativiteit en vrijheid. 

Je kent het wel, je hebt vakantie en vaak krijg in die vakantie een moment waarin je ontspannen bent en dan ineens merkt dat de ideeën in je overstromen en dat je bruist van de plannen en de energie. 

En altijd, tenminste bij mij werkt dat wel zo, denk je, “Dit gevoel ga ik vasthouden als ik straks weer aan het werk ga.” Herkenbaar? 

Herken je dan ook de deceptie die vaak optreedt als je eenmaal weer aan het werk bent? De ratrace waar je zo weer instapt? Het vakantiegevoel dat zo weer weg is. 

En je had je zo voorgenomen om dat niet te doen en te laten gebeuren. Hoe kan dat toch? Waarom trappen we er allemaal steeds weer in?

Het sleutelwoord is Ontspanning

Ik ontdek steeds meer dat ontspanning het sleutelwoord is. Zodra er ontspanning is, ontstaat er ruimte voor creativiteit en vrijheid. En die 2 hebben we nodig om ruimte te voelen om ons te ontwikkelen. Als je geen creativiteit hebt in je denken en je overal zo verantwoordelijk voor voelt dat het gevoel van vrijheid ook ver te zoeken is, slaat alles op slot. 

Maar hoe hou ik ontspanning vast in een hectische wereld?

Herken je je tot zover een beetje in mijn verhaal en zou je na deze zomer het gevoel van vrijheid en creativiteit wel vast willen houden (of juist creëren)?

Dan heb ik een mooie oefening voor je die ik al een hele tijd iedere dag doe en mij veel rust en ruimte biedt. En door die rust en ruimte kan ik mijn creativiteit veel meer laten stromen en voel ik elke dag meer vrijheid.

Deze oefening komt uit mijn coachingstraject Vita-HELDER en ik bied je deze graag aan om uit te proberen wat het jouw te bieden heeft.

De volgende oefening helpt je om alles (nog) meer te laten stromen en van daaruit te gaan handelen. Dat voelt pas vrij!

Door deze oefening ben ik veel vrijer geworden in mijn manier van schrijven en in het inbrengen van mijzelf tijdens coaching. Het wordt steeds minder belangrijk wat een ander van mij denkt en het wordt steeds belangrijker om dicht bij mijn gevoel te blijven. 

Ik gun jou dit ook.

Deze oefening komt uit The Artist Way van Julia Cameron. Een boek dat eigenlijk een cursus is in creativiteit laten stromen. Dus eigenlijk jezelf steeds meer laten zien, in welke vorm dan ook. Mocht je het interessant vinden dan kan ik je het boek zeer zeker aanbevelen.

De oefening die ik dagelijks doe en ik graag met jou wil delen is deze:

Iedere ochtend sta ik een half uur eerder op dan de rest thuis. Ik heb op een fijne plek al pen en papier klaarliggen en begin te schrijven. Alles wat in mijn hoofd op komt schrijf ik op. Elke gedachte gaat op papier.

Je kunt je voorstellen dat dit soms stukjes zijn die lijken op een heel meerstemmig koor die allemaal wat roepen. Ik sta soms versteld van wat mijn hoofd allemaal te vertellen heeft.

Maar wat er ook gebeurt ik schrijf gewoon door, ook als ik niets heb, schrijf ik dat ik schrijf of dat er niets opkomt.

Na een tijdje gebeurt er iets, het wordt rustiger, het wordt stiller, en soms lijkt het alsof een wijze ik begint te praten en daar haal ik hele mooie inspiratie uit voor die dag.

Ineens ligt daar de basis voor een mooi blog of ineens komt daar een oplossing voor een probleem waar ik nog mee worstel. Ineens komt er een idee in mij op die nieuw voor mijzelf is.

En soms hoor ik zelf dat ik toch echt rustig aan mag doen, dat ik niets moet, dat alles al goed is. En dan kan ik voelen dat dat klopt en mij daar helemaal aan overgeven.

De 4 waardevolle inzichten uit deze oefening

Ik kan nog wel even doorgaan maar hopelijk snap je wat ik je over wil brengen. Wat ik hier heel duidelijk uit leer is:

  1. Dat wij zelf onze grootste saboteur zijn
  2. Dat de gedachten die wij allemaal hebben ook MAAR gedachten zijn en dat ze allemaal ook weer weggaan. Het even aankijken of in dit geval opschrijven is de beste remedie om ze stil te krijgen.
  3. Dat er heel veel wijsheid in onszelf ligt als we eerst die alledaagse gedachtes aan de kant kunnen zetten.
  4. Dat we vanuit flow veel meer gedaan krijgen dan door hard te werken. En flow krijg je door deze oefening te doen.

De grootste saboteur..

Wanneer je hiermee begint weet dan dat, als je dit gaat uitproberen, het erbij hoort dat je denkt: “Help ik weet gewoon niets”. Als er niks komt is dat wat je opschrijft. Ik weet niets, ik denk niets, er komt niets, het lukt me niet, waarom eigenlijk niet? Wat doe ik fout? Etc.

Het kan dus ook zijn dat het soms hele negatieve gedachten zijn die je opschrijft. Eerst schrok ik daarvan maar tegelijkertijd zag ik in hoezeer ik mijzelf saboteer. We zijn onze eigen grootste saboteur!

Hoezeer ik denk te weten wat een ander denkt… Over mij!! Als ik mij dan bedenk wat ik al denk over mijzelf en hoe druk ik ben met denken, realiseer ik mij ineens dat een ander helemaal geen tijd heeft om zo over mij te denken. Die is al druk genoeg met zichzelf. 

Een gedachte is maar een gedachte. Deze loslaten biedt vrijheid!

Elke gedachte over mij is tijdverspilling voor die ander. Het is maar een moment. Iets lelijks gezegd? Die ander denkt: Wat een stomme opmerking. En weer door. Want die is al druk genoeg met zichzelf.

Kan je voelen wat een vrijheid dat alleen al geeft? Inzien dat het maar gedachten zijn? En inzien dat een ander helemaal niet met jou bezig is? Wat een ruimte geeft dat om te luisteren naar die stem in jou die dit eigenlijk allang weet. En staat te trappelen om jou heel veel mooie dingen over jezelf te vertellen. Waardoor jij een goed gevoel krijgt over jezelf. En waardoor jij je vrijer gaat voelen, rustiger, moeitelozer. En kiest voor wat jij belangrijk vindt.

Eigenaarschap vergroten om jouw volle potentieel te leven

En laat dat nou precies zijn waar ik voor sta en wat ik je te bieden heb en waarvoor mijn cliënten bij mij komen. Voor Helderheid, voor eigenaarschap, voor staan voor jezelf. En van daaruit je volle potentieel gaan leven.

Succes met oefenen en ik hoor heel graag hoe het voor jou werkt!

Heel veel liefs Can