Ik wil het graag even met je hebben over namen. Een naam wordt je gegeven. Daar heb je weinig inbreng in gehad. Hoe verhoud je je tot die naam. Ik neem je mee in mijn struggle met mijn naam en hoe ik mijn roepnaam nu weer liefdevol en trots omarm..

Je naam krijgen..

Bij mijn geboorte heb ik een mooie naam gekregen, 2 zelfs. Beide oma’s waren blij een kleindochter te hebben die hun naam droeg. De roepnaam Cándida was niet gebruikelijk in Nederland dus ik paste me al snel aan zo ongeveer iedere naam die ik kreeg: CanDIda, Canada, Claudia ja zelfs Candela(ar) en veel Can. De correcte uitspraak: CANdida hoorde ik niet zoveel, helaas.

Ik heb het altijd een mooie naam gevonden, als kind vond ik het wel jammer dat ik geen mok kon vinden met mijn naam of andere merchandise die toen zo ‘in’ was. 

Maar gaandeweg de jaren gebeurde er iets merkwaardigs. Internet kwam op en steeds vaker gingen mensen mij vertellen wat mijn naam ‘ook’ betekende, alsof ik daar zelf nog altijd geen idee van had. Bijna aandoenlijk maar vaker heel irritant. Wanneer je jong bent en twijfelt aan zo ongeveer alles in jezelf is het heel vervelend als het dan ook nog eens over je naam moet gaan. Heel lang, want ja ik ga al even mee, heeft dit geduurd. Ik kreeg er steeds meer moeite mee.

Toen ik in 2017 ging verhuizen voelde ik dat ik even door het leven wilde als Can en dat was een goede keuze. Ik ging vol door met mijn persoonlijke ontwikkeling die in 2012 echt startte maar nu echt een vogelvlucht nam. Ik heb veel doorgewerkt, aangekeken, geheeld en ontwikkeld in mijzelf. Leren voelen waar ik voor sta, wat ik te brengen heb, wat ik van het leven wil én misschien wel het allerbelangrijkste, wat het leven van mij wil. 

Trauma’s worden generatie op generatie doorgegeven tot iemand in de lijn het aankijkt

Wat heb ik veel aangekeken vanuit de familielijn. Trauma’s worden doorgegeven aan de volgende generatie totdat iemand in de lijn ze aankijkt en de weg vrijmaakt voor de volgende generatie. Ik ben dankbaar dat ik hier veel in heb mogen doen en mijzelf en de volgende generatie heb kunnen vrijmaken. Inmiddels mag ik veel anderen hierin begeleiden. Begeleiden in de regie pakken over je eigen leven, je eigen plek innemen, gaan staan voor wie je bent en je eigen waarheid spreken. Je eigen steun in de rug zijn.

Al jaren ben ik bezig met balans vinden tussen mijn mannelijke en vrouwelijke energie, Yin en Yang. Waar mijn mannelijke energie (kracht, doorzetten, beslissen, strategie) meer op de voorgrond stond kwam er steeds meer ruimte voor de vrouwelijke energie (overzicht, zachtheid, voelen, intuïtie, beschermen). 

Harnas uit, maskers af

Het afgelopen jaar voel ik dat ik weer een grote stap heb gezet en voel ik mij vrijer en opener dan ooit. Soms heb je een katalysator nodig om ineens een kwantumsprong te kunnen maken en gelukkig vond ik die. Mede door die katalysator in het afgelopen jaar heb ik mijn maskers afgelegd. Het harnas is uit en ik leef nu echt van binnen naar buiten. Mijn eigen waarheid, open en openhartig. 

Ik voel me zo vrij en mezelf dat ik ineens voel dat Can niet meer past. Het voelt alsof het een deel van mij is. Wat ook letterlijk een deel van naam is natuurlijk. Het voelt niet meer compleet terwijl ik me zo compleet voel. 

Dus, het is tijd! Het is tijd dat ik mezelf weer de naam geef die ik bij de geboorte van mijn ouders heb gekregen. De naam van mijn beide oma’s. Ik heb in liefde hun trauma’s aangekeken, daar waar mogelijk mezelf geheeld en als het kon heb ik losgelaten. Nu wil ik weer trots mijn naam dragen.

Dus: Hello, it’s me (again): Cándida 

Fijn om er helemaal te zijn…

Het zal misschien even wennen zijn voor de mensen die mij alleen als Can kennen maar zoals ik mijn verhaal begon, ik ben gewend om mij aan te passen aan hele vreemde uitspraken en verbasteringen dus ik zal ook vast wel blijven reageren op Can. En zal je daarna zachtjes corrigeren 😉

Herken je iets in mijn verhaal? Heb je ook ooit moeite met je naam (gehad)? Of zelfs ook veranderd? Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal.

………………………………………………….

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer over mij weten en/of wat ik voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan even een kijkje op mijn website want daar vind je naast mijn coachingsaanbod ook mijn nieuwste ontwikkelingen zoals een Retraite naar Malaga, een systemische training voor HR professionals, mijn GroeiMeesters Masterclasses etc. 

Als je vragen hebt of eens wilt sparren over mogelijkheden dan ontmoet ik je graag. welkom@vita-hrm.nl