In dit blog ga ik het met je hebben over het vergroten van persoonlijk eigenaarschap. Ik vertel je wat het is, waarom het zo belangrijk is en wat jij kan doen om jouw persoonlijk eigenaarschap te versterken.
Eigenaarschap
Je hebt vast wel eens gehoord van de term Eigenaarschap. Deze term wordt veel in organisaties gebruikt en met het vergroten van eigenaarschap wordt bedoeld dat men medewerkers zoveel mogelijk stimuleert om zelf de touwtjes in handen te nemen waardoor zij zich meer verantwoordelijk voelen voor dat deel waarvoor zij aangenomen zijn. Als je dit stimuleert is het resultaat dat de mensen in de organisatie zich steeds meer verantwoordelijk gaan voelen en dat er minder top-down gemanaged gaat worden. Medewerkers met veel eigenaarschap staan als het ware op eigen benen en kunnen zichzelf motiveren en corrigeren. Ze zijn nieuwsgierig en zien het belang van hun aandeel voor het grotere geheel. De organisatie.
Persoonlijk Eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen
Als we dit nu doortrekken naar Persoonlijk eigenaarschap betekent het in principe hetzelfde maar trekken we het door naar je persoonlijk leven. Iemand met veel persoonlijk eigenaarschap neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven, staat achter zijn acties en keuzes. Je bent je eigen steun in de rug en kunt blijven staan óók als anderen het niet met je eens zijn. Je weet wat goed is voor jouzelf en bent bereid om ervoor te zorgen dat je jezelf dat geeft.
Eigenlijk gaat het om het erkennen dat jij controle hebt over je eigen leven en dat je in staat bent om zelf veranderingen aan te brengen en te groeien als persoon. En daar hoort ook verantwoordelijkheid nemen bij. Niet een beetje verantwoordelijkheid, nee de volle verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Met al het moois én al het lelijks dat daarbij hoort.
Al het moois én al het lelijks kunnen zien
En ik zeg al het lelijks er expres even bij want ik zie toch wel heel vaak dat mensen wel de verantwoordelijkheid dragen voor de mooie dingen die gebeuren in hun leven maar dat dat vaak heel lastig is voor die lelijke of lastige kanten. Die willen we vaak niet zien. Hetzelfde met de dingen die ons overkomen. Dan zijn veel mensen toch geneigd om te wijzen naar de omgeving in plaats van te kijken naar hun eigen aandeel.
Stel je toch eens voor als we wel meer eigenaarschap zouden pakken en kijken naar ons eigen aandeel in situaties. Jezelf vaker afvragen wat JIJ anders had kunnen doen? Of hoe JIJ het nu gaat oppakken om het voor jezelf goed te doen? Wat JIJ op dit moment nodig hebt en hoe JIJ daarvoor gaat zorgen.
Hoe krachtig zou jij je voelen als je vol de verantwoordelijkheid kan dragen voor alle aspecten in je leven. Dat je voelt wat jij gedaan hebt en wat jij anders had kunnen doen? én het aandeel zien van de ander? Hoe acceptabel is dat gedrag of die actie geweest als je ook hebt gezien wat jij daar zelf in hebt gedaan?
Pas dan kun je invloed uitoefenen, je eigen steun in de rug zijn
Als je dit kunt omarmen betekent het ook dat je meer invloed kan hebben op de uitkomst. Het hangt namelijk niet meer af van een ander. Jij kan daar zelf al een stap in zetten. En in ieder kan jij achter jezelf gaan staan. Daar waar je eerder hoopte dat iemand dat voor jou zou doen, doe je dat nu zelf. Je eigen steun in de rug. En in de gevallen dat de uitkomst toch anders is dan jij had gewild kun je wel vol achter jezelf staan omdat je alle delen van jezelf onder ogen hebt gezien.
Veel persoonlijk eigenaarschap
Sommige mensen hebben van nature al veel persoonlijk eigenaarschap. Dit kan komen door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld een opvoeding waarin verantwoordelijkheid nemen en autonomie gestimuleerd werd.
Of een omgeving waarin dit noodzakelijk bleek. Je moest wel voor jezelf opkomen of al jong voor jezelf zorgen waardoor je al jong geleerd hebt om je eigen steun in de rug te zijn.
Je kunt ook veel persoonlijk eigenaarschap hebben ontwikkeld door ervaringen in het leven waarbij je veel succes behaald hebt, of door een van nature positieve en proactieve mindset of het is je aangeleerd tijdens een opleiding waarin zelfstandig denken en handelen gestimuleerd werd. Ook kan het zijn dat iemand van nature een sterk verantwoordelijkheidsgevoel heeft en daardoor ook veel eigenaarschap heeft ontwikkeld.
Moeite met het nemen van persoonlijk eigenaarschap
Aan de andere kant zijn er ook mensen die moeite hebben om persoonlijk eigenaarschap te nemen. Zij hebben niet de gelegenheid gekregen of genomen om volle verantwoordelijkheid te pakken of te dragen.
Dit kan bijvoorbeeld komen door een opvoeding waarin weinig verantwoordelijkheid geleerd werd, waar alles voor je geregeld werd, of een vader of moeder die zo overbezorgdheid was dat je weinig ruimte kreeg om zelf beslissingen te nemen en de daarbij behorende fouten te maken.
Het kan ook komen door traumatische ervaringen die er voor gezorgd hebben dat het eigenaarschap minder is ontwikkeld. Andere factoren die groei in het eigenaarschap belemmeren zijn: een laag gevoel van eigenwaarde, angst voor falen of afwijzing of externe factoren zoals financiële of gezondheidsproblemen.
Hoe zit het bij jou? Beschik jij over veel persoonlijk eigenaarschap? Of herken je je in béide opties die ik net noemde? In sommige gevallen voel je duidelijk dat beide delen sterk aanwezig zijn.
Hoe ken ik dit?
Als ik mijzelf als voorbeeld neem ken ik ze bijvoorbeeld allebei goed. Ik ben opgegroeid met een moeder die mij heel erg stimuleerde om alles te gaan doen wat ik wilde, om overal vol voor te gaan en alleen spijt te hebben van dingen die ik nooit geprobeerd heb. Ook het vroege verlies van mijn vader heeft mij altijd het gevoel gegeven dat ik het allemaal zelf moest doen. Aan de andere kant was mijn moeder overbezorgd en altijd bang dat er iets zou gebeuren.
Dan krijg je zo’n dubbel signaal, ken je dat? Aan de ene kant een ga maar…. en aan de andere kant een nee, blijf maar hier dan ben je tenminste veilig. Het heeft bij mij geresulteerd in een heel sterk gevoel van kansen zien en pakken en daar vol voor gaan maar aan de andere kant zit er diep verstopt ook altijd een rem door angst voor falen of afwijzing.
En mijn cliënten?
Ook bij veel van mijn cliënten zie ik terug dat het hele sterke persoonlijkheden zijn die vooral erg opstaan als zij onrecht om zich heen zien gebeuren. Er voor anderen altijd zijn en klaar staan om in de bres te springen als het nodig is. In die zin zou je zeggen dat zij over veel eigenaarschap beschikken. En toch? Toch valt daar vaak nog heel veel winst te halen.
Want weet je waar ze het veel te weinig doen? Als het om henzelf gaat, om hun eigen wensen. Daar wordt het ingewikkeld. Want daar is vaak te weinig ruimte voor geweest. Om allerlei uiteenlopende redenen. Echt voor en achter jezelf te gaan staan, is makkelijk gezegd maar voor veel mensen toch best heel spannend.
Ga maar eens bij jezelf na; Hoe zit dat bij jou? Is jouw persoonlijk eigenaarschap sterk ontwikkeld? Of voel je ook wel dat het misschien op persoonlijk vlak dus echt voor jezelf in plaats van voor de ander, nog wel steviger mag?
Ik heb een 6 tips voor je op een rijtje gezet:
Tip 1: Wees proactief
Neem actie en wacht niet af tot anderen voor je beslissen. Als je voelt dat je iets wilt of moet en je voelt dat dit een innerlijke wens is, onderneem dan actie. Hoe klein ook, elke actie is een stap naar een volgende stap die je steeds meer regie geeft over je eigen leven.
Als jij jouw agenda niet vult met dingen die jij belangrijk vindt, vullen anderen het wel met dingen die ZIJ belangrijk vinden.
Zorg dus dat jezelf actief bent en jouw prioriteiten stelt en zet een stap: Stel een vraag, plan tijd vrij, onderzoek de mogelijkheden, spreek je uit. Hoe klein ook, elke stap is er één. En dan kom je meteen bij tip 2.
Tip 2. Stel doelen
Schrijf op wat je wilt bereiken of maak een visionboard. Maak visueel wat jij graag zou willen en maak dan een plan om dit doel te bereiken. Welke stappen kan jij zetten en welke eerste stap kan je nu al zetten om een start te maken. Bedenk dat de top van een berg alleen maar gehaald kan worden door te beginnen met klimmen. Alles begint met die eerste stap!
Tip 3. Neem verantwoordelijkheid
Erken dat je de controle hebt over je eigen leven en dat niemand behalve jij verantwoordelijk is voor de keuzes die jij maakt. Als je met 1 vinger wijst naar een ander, wijzen er 3 naar jezelf. En weet je, We krijgen allemaal ons portie omstandigheden waarmee we te dealen hebben. Jij, ik, iedereen om je heen. We hebben het er maar mee te doen.
Maar door verantwoordelijkheid te nemen voor het gelukkig maken van jezelf en het succes in jouw leven zul je andere keuzes maken dan wanneer je dit nalaat en wacht dat iets vanzelf overgaat, minder wordt of dat een ander iets voor jou gaat doen.
We krijgen allemaal ons portie ellende maar de manier waarop we met deze omstandigheden omgaan bepaalt ons geluk.
Tip 4. Leer van je fouten
Fouten maken is menselijk, gebruik deze als een kans om te leren en te groeien. Reflecteer met jezelf wat er fout is gegaan en wat je ervan geleerd hebt.
De mensen waar je nu misschien tegenop kijkt en je grootste voorbeelden zijn, zijn dit geworden door heel veel te vallen en weer op te staan. Wij zien van deze mensen alleen de successen en niet wat daar allemaal aan vooraf is gegaan. De mensen die het hardste groeien zijn het meest bereid om van hun eigen fouten te leren.
Lees maar eens een biografie van een artiest of een ander succesvol persoon waar je bewonderend naar kijkt. Het is zo inspirerend om te lezen wat voor een lange weg deze mensen vaak hebben afgelegd voordat wij zo tegen ze op kunnen kijken.
Tip 5. Ontwikkel zelfbewustzijn
Wees je bewust van je eigen gedrag en de gevolgen daarvan. Sta bij alles stil: Wat had ik hier anders kunnen doen? Wat was mijn aandeel hierin? Bedenk ook hier: Als je met 1 vinger wijst naar een ander, wijzen er altijd 3 vingers naar jezelf. Daarmee wil ik niet zeggen dat je altijd jezelf overal de schuld van moet geven maar wees in ieder geval altijd bereid om jouw aandeel in het geheel te zien. Jouw positieve én jouw negatieve aandeel. Door meer naar jouw eigen aandeel te kijken voel je ook meer regie om iets op te lossen of iets een andere kant op te sturen. Of simpelweg iets te nemen voor wat het is en door te gaan.
Tip 6. Versterk je zelfvertrouwen
Werk aan het opbouwen van een positief zelfbeeld en vertrouwen in jouw eigen vaardigheden. Breng eens in kaart waar jij echt goed in bent. En bedenk je dan eens goed hoe vaak jij deze kwaliteiten waar en wanneer inzet. Kijk of je dit aandeel kunt vergroten waardoor je steeds meer vertrouwen krijgt in je eigen kunnen.
Persoonlijk Eigenaarschap en Ikigai
Als je deze tips in de praktijk brengt, zul je je persoonlijk eigenaarschap versterken en steeds beter in staat zijn om de volle verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven en jouw keuzes. Een hele mooie manier om jezelf nog veel beter te leren kennen en veel meer vertrouwen in je eigen kunnen te krijgen waardoor je veel persoonlijk eigenaarschap ontwikkeld is de zoektocht naar jouw Ikigai. Ikigai is datgene in jou wat jouw reden is om te leven. Dat wat je te brengen hebt en jou echt jou maakt. Ik heb daar al een YouTube video over gemaakt dus als je het interessant vindt is die ook zeker de moeite waard.