DSC_1175

Uit je hoofd, in je lijf! 6 tips voor meer verbinding met jezelf.

Een klant komt bij mij voor coaching. Ze kampt al een tijdje met burn-out en bouwt voorzichtig aan weer op. Ze heeft een pittige functie die heel wetenschappelijk is ingestoken.

Vragen als “Zit ik wel op de goede plek”, “Past mijn functie nog wel bij mij” en “Pas ik nog wel in deze organisatie”, zijn slechts enkele vragen die voorbijkomen.

We gaan samen op zoek naar de antwoorden. 

Al snel wordt duidelijk dat deze vrouw heel moeilijk bij haar gevoel kan komen. Elke vraag wordt vanuit het hoofd beantwoord en ook direct weer weerlegd. Herken je dat bij jezelf? Dat je ergens het antwoord wel weet en je deze vervolgens zelf ook weer onderuit haalt? Wat je er nu eigenlijk bij voelt is zo lastig. 

Ik ken dit zelf nog zo goed vanuit mijn “hoofdelijke” periode. “Als iemand rationeel is, ben ik het wel”, riep ik zo hard mogelijk. “Alles is met het hoofd op te lossen”, vond ik. Tot het punt dat dat niet meer zo was. Dit was voor mij het beginpunt in een hele mooie ontwikkeling en maakt dat ik nu dit stuk van haar zo goed (her)ken. 

Deze klant herkent zich erg in mijn vragen als: “Heb je vaak het gevoel dat je er niet bij hoort? Heb je wel eens het gevoel dat je iemands anders leven aan het leiden bent? Vind je het lastig om je plek te vinden?” Haar bevestiging geeft mij een richting over hoe ik haar zou kunnen begeleiden.

Om iets te kunnen doen is het belangrijk dat iemand kan voelen of we op de goede weg zijn. Dit blijkt nog even een brug te ver. We doen een oefening om uit het hoofd te gaan en iets meer te gaan voelen. We komen een stukje maar prompt komt het hoofd weer om de hoek kijken. Logisch, want dit is zo veilig en bekend.

Als je dit herkent is het mijn advies om stappen te zetten die maken dat je meer in je lijf komt. Dit kan door bijvoorbeeld: 

  • Wandelen
  • (Hard)lopen in de natuur
  • Yoga
  • Dansen
  • Bodyscans

Dit zijn slechts enkele voorbeelden maar deze activiteiten maken dat je meer in contact komt met je lijf. En hoe fijn is het als je, ook al is het maar voor heel even, niet in je hoofd hoeft te zitten? Doe dit in hele kleine stapjes. Te grote stappen maken dat de kans heel groot is dat je dit niet volhoudt en je het gevoel hebt dat je nergens komt. Hierover schrijf ik meer in het blog “moeiteloos veranderen”.

Zodra er meer contact is met het lichaam kunnen we volgende stappen gaan zetten. Voor deze klant betekent het dat ze: 

  • Nieuwe keuzes kan maken die volledig van haarzelf zijn
  • Haar plek kan vinden
  • Zich prettig gaat voelen in groepen
  • Volledig zichzelf kan zijn.

Keuzes vanuit deze posities gemaakt zijn intrinsiek gemotiveerd en zijn vaak langdurig en voelen op alle fronten “kloppend”.

Ik gun het iedereen.