Ontwerp zonder titel

Met deze 8 vragen ontdek jij wat jij te doen hebt voor een leven met passie, doel én missie!

Veel mensen hebben ooit een opleiding gekozen gebaseerd is op wat vrienden en vriendinnen gingen doen of zijn in de voetsporen van hun ouders getreden of volgde hun advies op. Misschien herken je dat wel?

Na een lange tijd werken heb jij misschien ook wel ontdekt dat het je steeds minder plezier oplevert en dat het je meer energie kost. Maar toch, Je kunt er niet zomaar meer uitstappen. En je begint je misschien wel af te vragen of je wel iets hebt gekozen dat bij je passie past. Of wat je moet doen om wel meer voldoening uit je leven te halen.

Wat kan je dan doen om te ontdekken wat je wel het allerliefste wilt doen? En als je dat dan weet; hoe richt je je leven dan opnieuw in?

Maximale voldoening uit je dag halen

Het antwoord op hoe jij maximale voldoening uit je dag kunt halen is doen wat jij voor geboren bent. Dat gaan doen waar jij het allergelukkiste wordt. En daar heb je vast al heel vaak over nagedacht. En misschien loop je helemaal vast in het bepalen van wat dat dan zou moeten zijn. Het geheim om dit te ontdekken en wat ik hier met je wil delen is dit. IKIGAI. 

In dit blog ga ik 3 dingen met je delen:

  1. wat Ikigai is en wat jij eraan hebt om dit te gaan onderzoeken
  2. Op welke vragen je antwoord gaat vinden als jij je Ikigai gaat vinden
  3. Wat je kan gaan doen als jij je Ikigai eenmaal gevonden heb

Wat is Ikigai?

Ikigai is een Japans woord dat de bedoeling van jouw leven beschrijft. Letterlijk bestaat het woord uit iki (leven) gai (reden).

Ik zeg ook met opzet JOUW leven want Ikigai is voor iedereen anders. Het is JOUW reden om te leven. Wat is het dat JIJ te doen hebt? Wat maakt jou nou precies jou? Als je je Ikigai kent, dan weet je wat jij iedere dag te doen hebt om voor jezelf met een voldaan gevoel op je dag terug te kijken.

Als je vanuit je Ikigai leeft heb je succes maar als je succesvol bent wil dat nog niet zeggen dat je leeft vanuit je Ikigai.

En Let op he? Ikigai gaat niet over succes in grote termen. Als je vanuit je Ikigai leeft heb je succes maar als je succesvol bent wil dat nog niet zeggen dat je leeft vanuit je Ikigai. Ikigai kan zitten in heel succesvol worden omdat je doet wat intrinsiek bij jou past. Daarmee kan je zakelijk en prive grote successen bereiken. Maar het kan ook heel klein zijn. Juist het grote nastreven loslaten omdat je zo voelt dat dit niet jouw Ikigai is. Daar ga je voelen dat je misschien dingen aan het doen bent die de buitenwereld van jou verwacht. Of sterker die jij denkt dat de buitenwereld van jou verwacht. Grote verwachtingen die veel druk en verantwoordelijkheidsgevoel met zich meebrengen. En juist die dingen maken dat je leegloopt en aan het eind van de dag jezelf afvraagt, Is dit het nou?

Als je leeft vanuit je Ikiga, leef je vanuit je Kern en kan je je intrinsieke motivatie aanspreken. Dat gaan doen wat het beste bij je past, jou energie geeft én waarmee je een ander en dus de wereld het beste van dienst kan zijn.

Op welke vragen ga jij antwoord vinden als jij met Ikigai aan de slag gaat?

Om je Ikigai te vinden en te leven heb je een route af te leggen die ik een zandlopermodel noem. Eerst ga je de route van buiten naar binnen afleggen. En daarna ga je weer naar buiten werken.

Om de reis naar binnen, naar je Ikigai, te kunnen maken heb je dit model nodig.

Ikigai: Vind je passie, missie en roeping aan de hand van dit model

In dit model zie je dat je als eerste de volgende vragen te beantwoorden hebt:

1. Waar hou je van

2. Waar ben je goed in

3. Wat heeft de wereld nodig

4. En waar kan ik voor betaald worden

Voelen in plaats van denken

Als je deze vragen voor jezelf hebt beantwoord kan je verder naar de volgende stap. In mijn coaching ga ik heel diep op deze vragen in. Dat kan ik nu niet met je doen maar ik kan je wel meegeven dat het heel goed is om door te voelen op je eerste antwoorden. De eerste antwoorden komen vaak zo uit het hoofd maar probeer daar eens doorheen te voelen. Wat voor behoefte ligt daaronder? Als ik bijvoorbeeld jou nu vraag waar je van houdt? Wat is dan je eerste ingeving? Je partner? Je kinderen? Je bedrijf? Je dieren? Lezen? Natuur? En voel daar dan eens door. Welke behoefte ligt daar nog onder? Samen zijn? Zorgen voor? Succesvol zijn? Alleen zijn? Verbonden voelen? 

Juist deze onderliggende behoeftes zijn zo veelzeggend voor jou. Wat wil je echt? En hoeveel breng je daarvan ook in in je dagelijkse leven?

Als je deze 4 beantwoord hebt kan je door naar de volgende cirkel:

5. Je Passie

6. Je Roeping

7. Je Missie 

8. Je Beroep

Deze kan je gaan benoemen door de overeenkomsten te vinden uit je vorige antwoorden.

Passie vinden

Je Passie vind je bijvoorbeeld door de overeenkomst te vinden tussen hou ik van en goed in. Wat is het waar jij super gelukkig van wordt. Wat jou zoveel plezier geeft. Wat je de hele dag wel zou willen doen. En als het iets dienstbaars of productiefs is: Wat je zelfs wel zou doen als je er niet voor betaald zou worden? Wat laat jouw hart dansen van geluk? 

Roeping vinden

Je roeping is te vinden in betaald en wereld nodig. En hoe fijn is het om te voelen wat jij te melden hebt in de wereld. Wat is het wat jij te vertellen hebt? Vanuit je hart? Zonder schaamte, verlegenheid of gebrek aan zelfvertrouwen. Waarvoor ga jij op een zeepkist staan?

Missie vinden

Je missie vind je door de verbinding te leggen tussen wat jij vindt wat de wereld nodig heeft en dat waar jij van houdt. Wat heb jij de wereld te brengen? Wat heb je te doen? Een hele grote vraag die vaak tot zoveel verwarring leidt. Maar als je echt naar binnen gaat dan ligt daar het antwoord allang. We denken vaak dat we ontzettend veel moeten weten en leren voordat we hier achterkomen maar de waarheid is, je weet het allang. De vraag is, ben je bereid om naar binnen te gaan en het antwoord op te halen? De beloning is dat je zoveel meer vanuit je hart gaat praten en veel minder bezig bent met wat de ander van jou vindt. Hoe fijn is dat.

Beroep onderzoeken

Je beroep is de verbinding tussen waar kan je voor betaald worden en waar ben je goed in. Als je deze benoemt en je kijkt goed naar je missie en je roeping dan weet je misschien ook hoe je die meer de wereld in kan brengen en er ook je inkomen mee te kunnen verdienen. Dit vergroot je gevoel van zelfstandigheid en eigen regie.

De essentie = IKIGAI

Als je vervolgens deze 4 uitkomsten met elkaar verbindt, kom je uit bij je Ikigai. Datgene wat voor jou de moeite van het leven waard is, datgene wat jij hier te doen hebt. En die uitkomst kan zoveel voor je veranderen. Want dan gaan we naar stap 3

Wat kan je doen als je je Ikigai eenmaal gevonden hebt?

Dit is deel 2 van de zandloper. Van binnen naar buiten. Als je je Ikigai eenmaal gevonden hebt en je hebt echt kunnen voelen waar deze over gaat dan wordt het tijd om je huidige leven onder de loep te nemen. In hoeverre leef je je Ikigai al? Zijn er momenten in de week dat je het al doet? Zo nee, wat kun je doen om het elke dag even te voelen? Welke kleine stappen kan je nu al zetten om met meer voldoening je dag af te sluiten?

Ik begrijp dat je niet meteen je baan kunt opzeggen of je bedrijf kunt opheffen. Maar ik heb een paar voorbeelden die misschien goed tot de verbeelding kunnen spreken. Ik gebruik even fictieve namen ivm privacy:

Voorbeeld: Jezelf niet langer klein houden

Marit ontdekte dat ze zichzelf wel heel klein hield met haar huidige diensten die zij als zelfstandige aanbood. Door het vinden van haar Ikigai was ze er helemaal klaar voor om zichzelf anders te positioneren. Ze trok hele andere klanten aan en kreeg ook andere hulpvragen. In een mum van tijd zat ze op het hogere niveau waar ze zo goed past.

Voorbeeld: Vanuit intrinsieke motivatie ondernemen

Anna ontdekte dat ze haar huidige bedrijf vanuit een behoefte van buitenaf aan het runnen was. Typisch voorbeeld van wat denk ik dat de wereld van mij verwacht. Ze is ermee gestopt en is nu bezig een nieuw bedrijf op te zetten.

Voorbeeld: Van Moeizaam naar Moeiteloos

Ikzelf ontdekte dat ik veel te brengen had om mensen bewuster te maken van de kracht van eigenaarschap. Het nemen van de regie over je eigen leven. Toen ik dit eenmaal goed kon vastpakken kon ik mijn huidige traject schrijven waarmee ik heel veel mensen kan helpen bij het vergroten van eigenaarschap en bij het leven van hun volle potentieel. De rust en de vrijheid die ik nu ondervind in mijn dagen is in niks te vergelijken met de haast en prestatiedruk die ik voorheen voelde. Mijn ondernemerschap levert mij nu energie op, de resultaten zijn veel beter en mijn gevoel van vrijheid is groter dan ooit.

Volg de zandloper

Dit is die zandloper waar ik het eerder over had. Eerst de weg naar binnen, je Ikigai vinden en dan die Ikigai meenemen naar buiten. Inbrengen in je huidige leven.

Sluit jij op dit moment jouw dag al af met een voldaan gevoel? Zo ja, laat het mij hieronder weten in de comments en zo nee; heb je wat aan deze inzichten gehad?

(Liever een video kijken dan een blog lezen? klik dan hier om naar YouTube te gaan en abonneer je meteen even zodat je in het vervolg een melding krijgt als er een nieuwe video online komt)